17η Μαίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια μέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας.
Πολλές φορές ακόμη και εντός της λοατκι+ κοινότητας «ξεχνάμε» να αναφερθούμε στον όρο αμφιφοβία ή απλώς κάνουμε μια σύντομη αναφορά χωρίς να το αναλύουμε περαιτέρω. Η αμφιφοβία όμως υπάρχει, και έχει τις ίδιες συνέπειες με την ομοφοβία και την τρανσφοβία.
Η αμφιφοβία υπάρχει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, στις σχολικές αίθουσες, στους δημόσιους χώρους, στα ΜΜΕ, στο ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον.
Πόσες φορές άτομα που αυτοπροσδιοριζόμαστε ως bisexual έχουμε ακούσει τα εξής σχόλια;
«Είσαι μπερδεμένος-η»
«Διάλεξε,σου αρέσουν οι γυναικές ή οι άντρες;»
«Απλά φοβάσαι τη δέσμευση»
«Όλα τα bisexual άτομα είναι πολυγαμικά»
«Μα δεν υπάρχει αμφιφυλοφιλία ως σεξουαλικός προσανατολισμός;»
«Είσαι γκέι και απλά δεν το αποδέχεσαι ακόμα»
» Καλά μωρέ, στρέιτ είσαι απλά το κάνεις για να σε προσέξουν»
Η αμφιφοβία λοιπόν μας αναγκάζει καθημερινά στη ζωή μας, να αποδεικνύουμε ότι «δεν είμαστε ελέφαντες», ότι δεν είμαστε στρέιτ όταν είμαστε σε ετερόφυλη σχέση ή γκέι όταν είμαστε σε ομόφυλη σχέση, ότι μπορούμε να είμαστε μονογαμικοί-ες, ότι είμαστε αληθινοί, ότι δεν είμαστε 50% γκέι και 50% στρέιτ αλλά 100% bisexual.
Το να μη θέλεις να μιλάς ή να παραλείπεις να μιλάς για την αμφιφοβία, οδηγεί αρκετούς νέους και νέες στο να μην αποδέχονται τον ίδιο τους τον ευατό, να μη έχουν καμία διέξοδο ώστε να μιλήσουν ανοιχτά για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, να εσωτερικεύουν τις σκέψεις τους και τα συναισθημάτα τους με αποτελέσμα σε μεγάλο βαθμό να οδηγούνται στην κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές.
Το να μη μιλάς για την αμφιφοβία είναι επικίνδυνο και εγκληματικό γιατί αφήνει την κοινωνία στην άγνοια της, χωρίς καμία ενημέρωση για το τι συνιστά αμφιφοβία, για το τι είναι η αμφιφυλοφιλία. Έτσι όλο και περισσότερα νέα παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού με ανεπανόρθωτες συνέπεις για τον ψύχισμο τους ή ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Και ναι, δυστυχώς, υπάρχουν νέοι και νέες που έχουν αυτοκτονήσει λόγω αμφιφοβικού bullying, όπως ο 16χρονος Morgan και η 13χρονη Alyssa.
Με το να αρνείσαι ότι υπάρχει αμφιφοβία,είναι σαν να αρνείσαι τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό και κατ’επέκταση την ίδια μου την ύπαρξη, τις σκέψεις μου και τα βιώματα μου.
Μίλα, η σιωπή είναι η συνενοχή.
Ειρήνη Κ.